МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

Разширение на Софийското метро, метростанция “Метростанция НДК”. Идейна и работна фаза. Проектът е започнат 2010г. и ще завърши 2012г.

Инвеститор: “Метрополитен” ЕАД
Изпълнител: ТРЕЙС ГРУП ХОЛД АД
„Старт-Инжинеринг” АД – Пълен инжинеринг в областа на електро механичните части.
Проектанти : арх.Елена и Фарид Пактиавал , арх. Силвия Миткова, арх. Румяна Костадинова

Концепцията на архитектурния проект на тази изцяло подземна станция е породен от желанието да се избегне напълно усещането за подземие , да се усвоят съществуващите помещения и да се улови духа на „Националният Дворец на Културата” и да се предаде един по- съвременен оттенък. Търсено е максимално обединяване на пространствата и създаване на естетическа подземна градска среда с изчистена функция, с добра комуникация, с различни дейности на това и на наземното ниво.

Южният вестибюл подхода към него и голяма част от пероните стени са изградени в миналото и са на груб строеж.

Дизайнът на станцията напълно следва функцията . Базиран е на насоченсотта на ходовата линия т.е на „преминаваща” свободна пейзажна крива , която се чете ясно в окачените тавани, настилките и осветелнието. Цветовете се топли- бежаво, кафяво,керемидено червено, зелено.Редуват се полирани и неполирани повърхности.В контраст с керамиката и гранита са използвани цветни стъкла, придаващи повече изсиканост.

Got Something To Say!

AUTHOR

Пактиавал Архитекти

PROJECT DATE

септември 16, 2021

CATEGORY

Интериор, Инфраструктурни обекти, Обществени сгради

NAME

МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

TAGS

© 2023 Пактиавал Архитекти

Avik by Franchi Design

BACK TO TOP